Prirodni zaslađivači

 

 

Šećer ne samo da negativno utiče na Vaše zdravlje, već i na Vaš izgled. Mnoga istraživanja govore da šećer izaziva veću zavisnost od kokaina. Potreba za  alterntivom je dovela  do proizvodnje mnogih prirodnih a i veštačkih zaslađivača.

Pri odabiru prirodnog zaslađivača kao zameni za šećer moramo obratiti pažnju  na broj kalorija  i glikemijski indeks. Bitno je da prirodni zasladjivač ima  što manju  kalorijsku  vrednost i što niži glikemijski index.

 

Ova dva zaslađivača su  idealna zamena za šećer, mogu se konzumirati na svim režimima ishrane, a takodje su pogodni za dijabetičare.

Ksilitol ili brezin šećer takođe spada u pogodne zaslađivače, stim sto ima glikemijski indeks koji iznosi 7 i kalorijsku vrednost 240 kcal/100g.

Ostali zasladjivači kako sto su:

  • Avgavim sirup
  • kokosov šećer 
  • Javorov surup
  • Kukuruzni skrob

 

su sigurno zdravija  opcija od belog šećera, ali  i oni sadrže kalorije i visok glikemijski indeks sto ih stavlja na nepoželjnu listu proizvoda pogodnih po našu liniju i zdravlje.