Glikemiski indeks i njegov uticaj

 

Merna jedinica kojom se utvrđje brzina rasta šećera (glukoze) u krvi nakon konzumiranje neke namirnice naziva se glikemijski indeks (GI). Postoje namirnice sa niskim i visokim glikemijskim indeksom.

Opšte prihvaćena vrednost čiste glukoze je 100


-Nizak glikemijski indeks


Ovaj tip namirnica postepeno otpusta energiju i njihov GI je manji od 50. Idealne namirnice su one sa glikemijskim indeksom manjim od 30 a to su:

  • Orašasti plodovi badem, lešnik, pistać, orah, kikiriki, indijski orah
  • Mleka od navedenih orašastih plodova
  • Kupus , tikvice, karfiol, spanac, luk, masline, krastavac, patlidzan.. itd
  • Gljive
  • Šumsko voće – maline, kupine, jagode.. itd
  • Limun, Avokado
  • Biljni čajevi
  • Jaja, meso

 

-Visok glikemijski indeks

 

Ovaj tip namirnica dovodi do naglog povećeanja šećera u krvi pa samim tim organizam povećava lučenje insulina kako bi spustio nivo šećera.

Ovaj postupak dovodi do pada šećera (glukoze) u krvi i javlja nam se potreba za nečim slatkim ponovo. Ovaj začarani krug se izbegava unošenjem namirnica kojima sa niskim GI

namirnice sa visoki glikemijskim indeksom

  • Glukoza, šečer
  • Krompir, skrob, belo brašno, beli pirinač, kukuruzni griz,
  • beli hleb, palačinke, kuvana šargarepa
  • Čokolade, piškote, keks, marmelade, sladoled, gazirani sokovi
  • lubenica, banana, grožđe
  • med