Glikemiski indeks i njegov uticaj
Merna jedinica kojom se utvrđje brzina rasta šećera (glukoze) u krvi nakon konzumiranje neke namirnice naziva se glikemijski indeks (GI). Postoje namirnice sa niskim i visokim glikemijskim indeksom.
Opšte prihvaćena vrednost čiste glukoze je 100
-Nizak glikemijski indeks
Ovaj tip namirnica postepeno otpusta energiju i njihov GI je manji od 50. Idealne namirnice su one sa glikemijskim indeksom manjim od 30 a to su:
- Orašasti plodovi badem, lešnik, pistać, orah, kikiriki, indijski orah
- Mleka od navedenih orašastih plodova
- Kupus , tikvice, karfiol, spanac, luk, masline, krastavac, patlidzan.. itd
- Gljive
- Šumsko voće – maline, kupine, jagode.. itd
- Limun, Avokado
- Biljni čajevi
- Jaja, meso
-Visok glikemijski indeks
Ovaj tip namirnica dovodi do naglog povećeanja šećera u krvi pa samim tim organizam povećava lučenje insulina kako bi spustio nivo šećera.
Ovaj postupak dovodi do pada šećera (glukoze) u krvi i javlja nam se potreba za nečim slatkim ponovo. Ovaj začarani krug se izbegava unošenjem namirnica kojima sa niskim GI
namirnice sa visoki glikemijskim indeksom
- Glukoza, šečer
- Krompir, skrob, belo brašno, beli pirinač, kukuruzni griz,
- beli hleb, palačinke, kuvana šargarepa
- Čokolade, piškote, keks, marmelade, sladoled, gazirani sokovi
- lubenica, banana, grožđe
- med