Ketoza – stanje u kojem organizam masti troši kao gorivo

 

          Organizam je jako prilagodljiv ono što mu damo to koristi za svoj opstanak. 
 
– U suštini daj mu ugljene hidrate (u.h.) on ce ih koristiti kao energiju
 
– Svedi uh na minimum koristiće masti kao energiju.
 
          Masti su energetski najefikasniji izvor hrane, ali su takodje najsporiji izvor energije. Uzmimo primer da ugljene hidrate (u.h.) svedemo na minimun a povećamo unos masti (dobrih masti), nas organizam tog trenutka kreće sa prilagođavanjem  i bukvalo dolazi u situaciju da iz masti crpi energiju. 
 

Kako to organizam uspeva?

 
          Onog trenitka kad prestanemo sa unosom u.h, organizam pali alarm da energije nema i da je vreme za trošenje skladištenih zaliha u našem slucaju masti. U ovoj situaciji organizam krece sa proizvodnjom ketona  pomoću kojih  pretvara masti u energiju.
To u praksi znači da svakog trenutka kad nam zatreba energija, organizam topi salo koje koristi za svoj rad.
          Benefiti su smanjenje procenta masti, to jest sala i spustanje kilaze.