Ketoza – stanje u kojem organizam masti troši kao gorivo
Organizam je jako prilagodljiv ono što mu damo to koristi za svoj opstanak.
– U suštini daj mu ugljene hidrate (u.h.) on ce ih koristiti kao energiju
– Svedi uh na minimum koristiće masti kao energiju.
Masti su energetski najefikasniji izvor hrane, ali su takodje najsporiji izvor energije. Uzmimo primer da ugljene hidrate (u.h.) svedemo na minimun a povećamo unos masti (dobrih masti), nas organizam tog trenutka kreće sa prilagođavanjem i bukvalo dolazi u situaciju da iz masti crpi energiju.
Kako to organizam uspeva?
Onog trenitka kad prestanemo sa unosom u.h, organizam pali alarm da energije nema i da je vreme za trošenje skladištenih zaliha u našem slucaju masti. U ovoj situaciji organizam krece sa proizvodnjom ketona pomoću kojih pretvara masti u energiju.
To u praksi znači da svakog trenutka kad nam zatreba energija, organizam topi salo koje koristi za svoj rad.
Benefiti su smanjenje procenta masti, to jest sala i spustanje kilaze.