Masna degeneracija jetre

 

Povećan sadržaj masti u jetri se naziva masna degeneracija jetre.

Pored urođenih poremećaja, loše ishrane,  alkohola, šećerne bolest i stres je  jedan od faktora koji dovodi  do stanja masne jetre.

Par saveta kako započeti oporavak jetre:

  • Izbaciti emulgatore i pojačivače ukusa
  • Svesti  unos prostih  ugljenih hidrata na minimum (soja, pšenica kukuruz, šećer, fruktoza, dekstroza…. itd)
  • Svesti voće visokog glikemijskog indeksa na minimum
  • Veštački zaslađivači 0
  • Alkoohol  0
  • Jesti sveže povrće, morsku ribu i voće niskog glikemijskog indeksa
  • Jesti čorbe sa celerom 
  • Kupus, karfiol, brokoli, beli luk pomažu radu jetre
  • Jabukovo sirće i kurkuma pomažu oporavku 

 

Arginin je amino kiselina koja daje višestruke benefite po naš organizam. Unos ove aminokiseline ce skratiti vreme oporavka jetre.

Najviše ga ima u:

  • Orašastim plodovima
  • semenke, susam, bundeva
  • čokolada
  • Svo zeleno povrće
  • celer, luk , rogač
  • Prirodni želatin

 

Arginin možemo uneti i preko suplementa.