Masna degeneracija jetre
Povećan sadržaj masti u jetri se naziva masna degeneracija jetre.
Pored urođenih poremećaja, loše ishrane, alkohola, šećerne bolest i stres je jedan od faktora koji dovodi do stanja masne jetre.
Par saveta kako započeti oporavak jetre:
- Izbaciti emulgatore i pojačivače ukusa
- Svesti unos prostih ugljenih hidrata na minimum (soja, pšenica kukuruz, šećer, fruktoza, dekstroza…. itd)
- Svesti voće visokog glikemijskog indeksa na minimum
- Veštački zaslađivači 0
- Alkoohol 0
- Jesti sveže povrće, morsku ribu i voće niskog glikemijskog indeksa
- Jesti čorbe sa celerom
- Kupus, karfiol, brokoli, beli luk pomažu radu jetre
- Jabukovo sirće i kurkuma pomažu oporavku
Arginin je amino kiselina koja daje višestruke benefite po naš organizam. Unos ove aminokiseline ce skratiti vreme oporavka jetre.
Najviše ga ima u:
- Orašastim plodovima
- semenke, susam, bundeva
- čokolada
- Svo zeleno povrće
- celer, luk , rogač
- Prirodni želatin
Arginin možemo uneti i preko suplementa.