super-fit

Voće idealan ugljeni hidrat za  gomilanje masti

 

         Voće se razlikuje ne samo po izgledu i ukusu, nego već i po kalorijama, količini šećera i glikemijskom indeksu  (GI).
         Svaka  voćka sadrži šećer-fruktozu. Konzumiranjem prevelike količine namirnica punim fruktozom dovode do rezistencije na leptin,  što  u prevodu znači da nam mozak neće davati povratnu informaciju da smo siti. Nus pojava je  unos veće količine  hrane.
        Takođe prevelika količina  fruktoze može dovesti do masne  degeneracije jetre i negativno utiče na hormon insulin pankreasa. 
 

Voće niskog GI sa malo šećera

 

Sumsko voće je pravi izbor. Ne samo da imaju malo  kalorija, već im je GI nizak a samim tim ima i malo ugljenih hidrata to jest šećera.
U osnovi se može reći da umerena količina voće  niskog GI neće ometati proces  spuštanja kilaže. to jest topljenja masti.
U šumska voća spadaju
 
  • Maline
  • Jagode
  • Kupine
  • Borovnica  …
         

Voće visokog GI sa dosta UH

Naravno da banana neće  izgraditi mišić, jedina gradivna materija u tom pogledu je protein. 
U voće visokog GI spadaju
 
  • Banana
  • Smokva
  • Trešnja
  • Mandarine