Voće idealan ugljeni hidrat za gomilanje masti
Voće se razlikuje ne samo po izgledu i ukusu, nego već i po kalorijama, količini šećera i glikemijskom indeksu (GI).
Svaka voćka sadrži šećer-fruktozu. Konzumiranjem prevelike količine namirnica punim fruktozom dovode do rezistencije na leptin, što u prevodu znači da nam mozak neće davati povratnu informaciju da smo siti. Nus pojava je unos veće količine hrane.
Takođe prevelika količina fruktoze može dovesti do masne degeneracije jetre i negativno utiče na hormon insulin pankreasa.
Voće niskog GI sa malo šećera
Sumsko voće je pravi izbor. Ne samo da imaju malo kalorija, već im je GI nizak a samim tim ima i malo ugljenih hidrata to jest šećera.
U osnovi se može reći da umerena količina voće niskog GI neće ometati proces spuštanja kilaže. to jest topljenja masti.
U šumska voća spadaju
- Maline
- Jagode
- Kupine
- Borovnica …
Voće visokog GI sa dosta UH
Naravno da banana neće izgraditi mišić, jedina gradivna materija u tom pogledu je protein.
U voće visokog GI spadaju
- Banana
- Smokva
- Trešnja
- Mandarine